Vad grillar egentligen svenskar mest och vad grillar vi minst? Vilka är de vanligaste misstagen och föredrar vi gasolgrill eller kolgrill? Det och mycket annat har vi tagit reda på med hjälp av publicerade undersökningar kring svenskens grillvanor.
HelloFresh & YouGov Undersökning (2023)
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 15-17 maj 2023 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.
- Männen dominerar grillplatsen, men de gör också misstag som att lägga på maten för tidigt.
- 79% av svenskarna som deltog i undersökningen uppger att de begår misstag vid grillen. Ett vanligt misstag är att grilla för mycket så det blir mat över (18%). Maten som oftast slängs efter grillning är grönsaker (9%) samt korv och kyckling (7%)
- Fläskkött är den mest populära grillmaten, följt av nötkött.
- Skaldjur hamnar sist på listan och syns inte till i topplistan nedan, endast 3% uppgav att de grillar skaldjur
I Sverige slängs ungefär 33 kilo mat per person varje år, med andra ord 33 kilo mat som i onödan både påverkar miljön och privatekonomin. För att undvika detta kan du tänka på två enkla saker, att planera portionerna och återanvända det som blir över
Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh
Topplista: Svenskarnas favoriter på grillen 2023 (enligt Hellos Fresh undersökning)
- Fläskkött – 46%
- Nötkött – 42%
- Korv – 41%
- Kyckling – 34%
- Hamburgare – 33%
Undersökningen i sin helhet: https://www.mynewsdesk.com/se/elongroup/news/grilldoft-och-bristande-taalamod-saa-taenker-svenskar-kring-grillning-429122
Grillning är en älskad tradition i Sverige, och under åren har flera undersökningar gett oss insikter i hur svenskarna förhåller sig till denna passion.
NetOnNet & YouGov Undersökning (2022)
- Svenskarna har ett högt självförtroende när det gäller grillning, med män som ger sig själva 6,18 av 10.
- I jämförelse med Norge har svenskar ett högre självförtroende vid grillen.
- Kolgrillen är den mest populära grilltypen bland svenskar, med 52% som föredrar kol.
- I Norge föredrar 36% gasolgrillar, medan 31% väljer kolgrillar.
- Norrlänningar grillar oftare än andra svenskar.
Så även om de (norrlänningar) kanske har lite kallare väder så är de helt klart grillkungarna – åtminstone när det kommer till kvantitet
Teddy Thor, affärschef på NetOnNet
Undersökningen i sin helhet: https://www.mynewsdesk.com/se/netonnet_ab/pressreleases/svenska-maen-har-hoegt-sjaelvfoertroende-vid-grillen-3182263
Elon & YouGov Undersökning (2021)
- 8% av svenskarna grillar året runt, med maj som den mest populära månaden att börja grilla.
- 63% av hushållen har mannen som huvudansvarig för grillningen.
- 40% av svenskarna börjar ibland grilla innan glöden är klar.
- Endast 7% av svenskarna tycker att grilloset från grannarna är negativt.
- Fläskkött är det vanligaste att grilla, följt av nötkött och korv.
- 35% av svenskarna gör aldrig efterrätter på grillen, och 53% använder aldrig en grilltermometer.
Även om en hel del numera använder mer utrustning i köket verkar inte grilltermometer ännu fått något bredare genomslag.
Camilla Waldmark, PR-ansvarig på Elon
Undersökningen i sin helhet: https://www.mynewsdesk.com/se/elongroup/news/grilldoft-och-bristande-taalamod-saa-taenker-svenskar-kring-grillning-429122
Summering av studierna kring grillning
- Självförtroende: Svenska män har generellt ett högt självförtroende när det kommer till grillning, och detta självförtroende är högre än våra norska grannars.
- Grilltyp: Kolgrillen dominerar i Sverige, medan gasolgrillen är mer populär i Norge.
- Frekvens: Grillning är en året-runt-aktivitet för vissa, särskilt i norra Sverige.
- Matval: Fläskkött toppar listan över favoritgrillmat i den färskaste undersökningen från 2023.
- Grillansvar: Männen dominerar grillplatsen, men det finns också en trend där ansvaret roterar inom hushållet.
- Grilldoft: Svenskar är generellt positiva till grannarnas grilldoft.