Kol eller briketter på grillen?

Att välja mellan kol och briketter är en vanlig fråga för dem som älskar att grilla. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar och det finns faktorer att överväga innan du tar ett beslut. I den här artikeln kommer vi att utforska skillnaden mellan kol och briketter, diskutera användningsområden och ge några tips för hur du kan göra ditt val.

Sammanfattning

 • Grillkol når snabbt höga temperaturer och producerar minimalt med rök.
 • Många anser att grillkol förhöjer smaken på grillad mat.
 • Briketter har en jämn storlek, brinntid och värmeeffekt.
 • Briketter är lättare att kontrollera temperaturen med och ger jämnare värmefördelning jämfört med grillkol.
KolBriketter
FördelarGår snabbt att tända. Ger högre värme och lite aska. Vanligtvis billigare.Brinner längre och har en jämnare värme. Större kontroll.
NackdelarBrinner inte lika länge. Risk för ojämn värme på grillen.Tar tid att tända. Lite mer rök och aska.
AnvändningBra för snabb (direkt) grillning med hög värme.Bra för långsam (indirekt) grillning med lägre värme.

Grillkol vs Briketter

kol vs briketter edited

Välj mellan grillkol och briketter genom att överväga deras skillnader och fördelar.

Grillkol, även känt som träkol, är tillverkat från trä genom en process som kallas pyrolys. Det når snabbt höga temperaturer och producerar minimalt med rök. Detta gör det idealiskt för grilländamål. Grillkol är lätt att rengöra efter användning på grund av små mängder aska, och många anser att det förbättrar smaken på grillad mat. Det är vanligtvis billigare än briketter.

Det finns dock några nackdelar att tänka på. Ojämna storlekar på kolbitar kan göra det svårt att avgöra mängden som behövs och kan resultera i ojämn värmefördelning. Dessutom är det svårt att återanvända efter grillning på grund av små kvarvarande bitar och kan innehålla oönskade material och tillsatser från olika tillverkare.

Fördelar med grillkol

När man grillar är en fördel med att använda grillkol att det kan nå höga temperaturer snabbt och producerar lite rök. Kol passar perfekt när du ska grilla t.ex. hamburgare eller korv!

Grillkol tänds lätt och brinner med hög värme, vilket gör att du kan få de där vackra grillmärkena och en läcker sotad smak. Dessutom producerar grillkol minimalt med rök, vilket innebär mindre påverkan på matens naturliga smaker.

Du behöver heller inte oroa dig för att grannarna ska klaga över röken. Så om du har bråttom att grilla klart eller helt enkelt föredrar en renare grillupplevelse är grillkol vägen att gå.

Nackdelar med grillkol

Om du använder grillkol för grillning är en potentiell nackdel de ojämna storlekarna på kolbitarna, vilket kan göra det svårt att bestämma mängden som behövs för grillningen.

Eftersom kolbitarna kommer i olika storlekar kan det vara utmanande att bedöma hur mycket kol som är nödvändigt för att uppnå önskad värme och tillagningstid. Det kan leda till att man över- eller underskattar mängden kol som behövs, vilket påverkar den totala grillupplevelsen.

Dessutom kan de varierande storlekarna på kolbitarna resultera i ojämn värmefördelning på grillens yta, vilket kan leda till ojämnt tillagad mat. Det är viktigt att noggrant mäta och fördela kolet för att säkerställa jämn värme och tillagning.

Grundläggande om grillbriketter

briketter pa grill

Nu ska vi fördjupa oss i grunderna för att använda briketter för grillning.

Briketter är ett alternativ till grillkol och tillverkas av olika material, såsom torv, brunkol och träkol. Grillbriketter framställs genom att trycka ihop små bitar av kol och träspån. För att de ska hålla ihop och ha samma form lägger man till ämnen som t.ex. majsstärkelse.

Fördelar med briketter för grillning

En stor fördel med briketter för grillning är deras jämna storlek, brinntid och värmeproduktion. Denna kombination ger en enklare temperaturkontroll och jämnare värmefördelning jämfört med grillkol.

Briketter kan släckas och återanvändas för framtida grillning, vilket gör dem mer ekonomiska. När de används på rätt sätt producerar de minimalt med aska, vilket resulterar i en ren och enkel grillupplevelse. För att sammanfatta fördelarna med briketter för grillning:

Fördelar med Briketter
Jämn storlek
Lång brinntid
Jämn värmeproduktion

Välja det bästa alternativet: Kol eller briketter?

grillkol vs grillbriketter

Valet mellan kol och briketter är en personlig preferens och beror på vilken typ av grillning du föredrar. Vissa föredrar den naturliga smaken och snabbheten hos kol, medan andra föredrar den jämnare brinntiden och enklare hanteringen hos briketter.

Du kan också variera mellan de olika metoderna och det går faktiskt att använda båda samtidigt, beroende vad och hur länge du ska grilla. Om du kombinerar grillkol och briketter får du en snabbare glöd i grillkolen samtidigt som briketterna förlänger grillningen. Det bästa av båda världar helt enkelt!

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du använder dem på ett säkert sätt och följer tillverkarens instruktioner. Ta även hänsyn till följande faktorer innan du fattar ditt beslut:

 • Smak: Det sägs ofta att kol förhöjer smaken på grillad mat, medan briketter inte har samma rökiga smak.
 • Temperaturkontroll: Briketter ger bättre kontroll över temperaturen och säkerställer jämn värmefördelning jämfört med kol.
 • Askproduktion: Kol producerar minimalt med aska, vilket gör det lättare att rengöra grillen efter användning. Briketter producerar också sparsamt med aska om de används korrekt.
 • Återanvändbarhet: Briketter kan släckas och återanvändas för kommande grillningssessioner, medan kol är svårt att återanvända på grund av små restbitar.

Källor: https://www.mathem.se/artikel/grillkol-eller-briketter, https://bluegaz.se/grilltips/grillkol-vs-briketter/

Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
 • Hasse

  Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!