Grilltider: Hur länge ska jag grilla kött, kyckling eller fisk?

Här hittar du rekommenderade grilltider för nötkött, fläsk, kyckling, lamm, fisk och skaldjur.

Grilltider för nötkött

På grillenTid
Oxfilé, skivor (1,5 cm)2–3 min/sida
Hel oxfiléca 40-50 min*
Entrecôte, skivor (1,5 cm)2–3 min/sida
Hel entrecôteca 30 min**
Lövbiff (0,5 cm)30 sek/sida
Ryggbiff, skivor (för rosa mitt)ca 1 min/sida
Grillskiva, rostbiff/hängmörad högrev (1,5 cm)2–3 min/sida
Hamburgare (2 cm)2–3 min/sida
Flankstek (hel)ca 8 min/sida
Flankstek, skivor3-4 min/sida

*Hetta upp grillen ordentligt och bryn först oxfilén på hög värme för att få en fin yta på köttet. Grilla sen oxfilén på indirekt värme ca 40-50 minuter.

**Grilla hela biten entrecôte jämnt tills det får en gyllene yta. Flytta sedan det till en svalare del av grillen, sätt på locket, och låt det grilla i cirka 20 minuter tills det når en innertemperatur av 55°.


Grilltider för fläskkött

På grillenTid
Fläskkarré, fläskkotlett (1,5 cm)3–4 min/sida
Fläskfilé, skivor2-3 minuter/sida
Hel fläskfilé (450 g)ca 30 min*
Flintastek (2–3 cm)10–15 min/sida**
Revbensspjäll, bitar (3–4 cm)ca 15 min/sida**

*Bryn fläskfilén över glöden och sen flyttar du köttet till den del av grillen där det inte är någon glöd/är lägre temperatur.

**Se till att vända köttet flera gånger.

Grilltider för kyckling

På grillenTid
Kycklingfiléca 12 min totalt
Kycklingklubbor25–30 min totalt
Kycklinghalvorca 30 min totalt
Kycklingvingar och -ben15–20 min totalt

Grilltider för lammkött

På grillenTid
Lammkotlett (1,5 cm)2–3 min/sida
Grillskiva av lammstek (1,5 cm)3–4 min/sida
Lammfiléca 4 min/sida
Lammfärsburgareca 5 min/sida

Grilltider för fisk

På grillenTid
Tunna filéer3–4 min/sida
Tjocka filéer6–8 min/sida
Laxkotlett (2–3 cm)4–5 min/sida
Småfiskar t.ex. strömming3–5 min/sida
Fisk i foliepaket15 min

Grilltider för skaldjur

På grillenTid
Kungsräkorca 1 min/sida
Kokta pilgrimsmusslor1–2 min/sida
Kokta hummerhalvor2–3 min/sida

Tips

  • Använd en köttermometer för att säkerställa rätt innertemperatur på köttet innan servering.
  • Olika typer av kött kan ha olika rekommenderade innertemperaturer.
  • Sätt in köttermometern i den tjockaste delen av köttet för en exakt avläsning.
  • Låt köttet vila i några minuter efter grillning för att behålla dess saftighet.

Källor: https://www.coop.se/inspiration/tips-guider/grilltider/, https://www.scan.se/kottguiden/guider/grillguiden/grilla-flaskfile/

Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
  • grillning uteplats gasolgrill edited

    Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!