Hur grillar man med en keramisk grill?

A ceramic egg-shaped grill filled with a variety of food being cooked, emitting tantalizing smoke.

Introduktion till keramiska grillar

Har du hört talas om grillning med keramisk grill? En keramiska grill, känd för sin distinkta äggform och tjocka keramiska väggar, har blivit en favorit bland entusiaster som söker den ultimata grillupplevelsen. En annan benämning för keramisk grill är kamadogrill som du kan läsa mer om här. Kända keramiska grillar är Big Green Egg, Kamado Joe och Kamado Sumo.

Fördelar med keramisk grill:

 1. Jämn värmedistribution: Tack vare de tjocka keramiska väggarna håller dessa grillar värmen otroligt väl.
 2. Mångsidighet: Du kan grilla, röka och till och med baka – allt i en och samma enhet.
 3. Året-runt-bruk: De är tåliga nog att användas året runt, även under kalla vinterdagar.
 4. Saftiga resultat: Maten blir saftigare och smakerna intensifieras när de tillagas i en keramisk grill.

Var och en av dessa modeller har sina unika egenskaper som passar olika behov och preferenser.

Så om du siktar mot att lyfta din matlagning utomhus till nya höjder, kan en keramisk grill vara precis det du behöver. Låt oss dyka djupare in i hur denna fantastiska uppfinning fungerar!

Hur fungerar en keramisk grill?

För att förstå hur en keramisk grill fungerar måste vi titta närmare på dess unika egenskaper och funktioner. I själva verket finns det två huvudsakliga faktorer som spelar en roll i grillens prestanda: luftflödet och den tjocka keramiska väggen.

Luftflödets inverkan på temperaturen

En viktig del av en keramisk grills design är möjligheten att justera luftflödet. Detta påverkar i sin tur temperaturen inne i grillen. Här är hur det fungerar:

 • Det finns ventilationsintag både längst ner och längst upp på grillen, vilket gör det möjligt att finjustera luftflödet.
 • Genom att öppna bottenventilen kan man släppa in mer syre, vilket får glöden att brinna starkare och därmed höjer temperaturen.
 • Å andra sidan kan man sänka temperaturen genom att begränsa lufttillförseln, till exempel genom att stänga ventiler.

Den tjocka keramiska väggens betydelse

En annan viktig aspekt av en keramisk grills design är den tjocka väggen. Här är varför den spelar en roll:

 • Vanligtvis är grillväggarna mellan 20 och 35 mm tjocka, vilket ger extra isolering och hjälper till att hålla värmen inuti.
 • Den tjocka väggen bidrar också till att fördela värmen jämnt över matlagningsytan.
 • Detta resulterar i en stabil temperatur som är idealisk för olika matlagningsmetoder, från långsam rökning till snabb grillning.

Genom att kombinera dessa två element skapas en miljö som är perfekt för en rad olika matlagningstekniker – från saftiga revben till krispiga pizzor. Dess förmåga att hålla värmen gör också den keramiska grillen till ett utmärkt val för utomhusgrillning året runt, oavsett väderförhållandena.

Efter att ha lärt oss hur en keramisk grill fungerar är det dags att ta reda på hur man använder den på bästa sätt.

Steg för steg guide: Så använder du din keramiska grill

Att använda en keramisk grill kräver lite kunskap och teknik, men när du förstår grunderna kommer du att kunna njuta av alla fördelar som denna fantastiska grill erbjuder. Här är en steg-för-steg guide för att hjälpa dig på vägen.

Förberedelse av kol och tändning

 1. Använd kvalitetskol för bästa resultat. Placera kolen i botten av din keramiska grill.
 2. Använd tändkuber eller en elektrisk kolstartare för att tända kolen. Undvik att använda tändvätska eftersom det kan lämna en mindre angenäm smak på maten.
 3. Justera luftventilerna för att kontrollera temperaturen:
 • Öppna toppventilen helt.
 • Öppna bottenventilen halvvägs till en början.

Direkt och Indirekt värme

 • För direkt värme, placera maten direkt ovanför de glödande kolen.
 • För indirekt värme, placera maten bredvid kolen. Denna metod är idealisk för långsam matlagning och rökning.

Temperaturinställningar

Varje typ av mat har sin optimala grilltemperatur:

 • Fisk: 120-150°C
 • Kyckling: 150-180°C
 • Biff: 230-260°C
 • Grönsaker: 180-200°C

Kom ihåg att dessa temperaturer är riktlinjer och kan variera beroende på storlek och tjocklek på maten. Börja alltid med en lägre temperatur och justera vid behov.

Nu när du vet hur man använder en keramisk grill, är det dags att utforska några tips och tricks för att verkligen bemästra konsten att grilla!

Tips och tricks för att bli en mästare på att grilla med en keramisk grill

Att förbättra din grillteknik med en keramisk grill kan verkligen höja nivån på din matlagning. Här är några användbara tips och tricks som kan hjälpa dig att lyckas:

Skapa den perfekta röksmaken

 • Välj träflis eller träpinnar av hög kvalitet, som äpple, hickory eller mesquite för att få en distinkt smak.
 • Blötlägg träfliset i vatten i cirka 30 minuter innan du lägger det på de varma kolarna för att undvika att det brinner upp för snabbt.
 • Fördela träflisen jämnt över kolet eller använd en rökbox för mer kontrollerad rökutveckling.
 • Kom ihåg att lite rök räcker långt; du vill ha en subtil rökig smak istället för en överväldigande smak.

Nödvändiga köksredskap och tillbehör

För att ta din grillning med keramisk grill till nästa nivå är det viktigt att ha rätt redskap:

 • Använd grilltång och grillspade i rostfritt stål för säker och effektiv hantering av maten.
 • En termometer är ett nödvändigt verktyg för att kunna övervaka innertemperaturer noggrant, särskilt när du tillagar tjockare köttbitar.
 • Håll ditt galler rent och redo för nästa grillningssession med en grillgallerborste.
 • Om du planerar att baka pizza eller bröd på din keramiska grill kan en pizzasten vara till stor hjälp för att få en härlig stenugnsliknande kvalitet.

Skötselråd för att förlänga livslängden på din keramiska grill

Att äga en keramisk grill är en investering i många fantastiska grillupplevelser. För att din grill ska kunna leverera toppresultat år efter år, är skötsel av keramisk grill central. Här delar vi med oss av några tips för att hålla din grill i bästa skick.

Regelbunden rengöring

Efter varje användning, se till att ta bort överblivna kolbitar och aska. Detta förhindrar blockering av luftflödet och säkerställer att temperaturen kan regleras effektivt nästa gång du grillar.

 • Insidan: Efter varje användning, se till att ta bort överblivna kolbitar och aska. Detta förhindrar blockering av luftflödet och säkerställer att temperaturen kan regleras effektivt nästa gång du grillar.
 • Utsidan: Torka av den keramiska ytan med en mjuk trasa och mild tvållösning. Att hålla utsidan ren hindrar inte bara smutsansamling utan bevarar också grillens estetik.

Underhåll

Generellt kräver en keramisk grill betydligt mindre underhåll än kolgrillar och gasolgrillar. Dock är det bra att kontrollera ventiler och packningar regelbundet för att säkerställa att de inte är blockerade eller slitna. Byte av dessa små delar kan göra stor skillnad för grillens funktion.

För en djuprengöring kan du använda grillens självrengörande funktion – låt den bli riktigt het för att bränna bort envisa matrester.

Förvaring

När din keramiska grill inte används, skydda den från väder och vind med ett överdrag.

Placera den på en torr plats, helst under tak om möjligt, för att undvika fuktskador eller frostskador under kalla perioder.

Genom att följa dessa enkla steg säkerställer du att din keramiska grill är redo när grillsuget gör sig påmint. Och tänk på, ju bättre du tar hand om din grill, desto längre kommer den vara en trogen följeslagare i ditt utomhuskök.

Källa: https://www.hornbach.se/projekt/grilla-med-keramisk-grill/

Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
 • Hasse

  Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!