Grilla kyckling: Så lyckas du med grillad kyckling

grilla kyckling

Varför är grillad kyckling ett populärt val?

Att grilla kyckling är relativt enkelt och kan passa för både vardagsmiddagen och en festmåltid. Det är dessutom en mångsidig råvara som du kan variera på många olika sätt. Och det bästa av allt? Kyckling passar alla smaker – oavsett om du föredrar det enkelt kryddat eller smaksatt med en exotisk marinad.

Hälsosamma fördelar med grillad kyckling

Kyckling är också ett hälsosamt val jämfört med många andra köttprodukter. Det innehåller mindre mättat fett än rött kött och är rikt på protein, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för den hälso- och träningsmedvetna. Grillning framhäver dessutom kycklingens naturliga smak utan att behöva lägga till onödigt mycket fett eller salt.

Mångsidigheten i att grilla kyckling

Det finns också en otrolig mångsidighet i att grilla kyckling, vilket bidrar till dess popularitet. Här är några sätt du kan variera din grillade kyckling:

 • Hela fågeln: Grilla en hel kyckling för en imponerande presentation och möjligheten att smaksätta hela fågeln.
 • Delad kyckling: Halvera kycklingen för snabbare tillagning och möjlighet att blanda marinader eller kryddor på varje halva.
 • Kycklingdelar: Delar av fågeln som kycklingbröst, kycklinglårfilé eller klubbor för att tillgodose olika smaker och preferenser.

Varje del har sin egen unika textur och smak som kan variera beroende på hur du grillar dem.

Förberedelse inför grillning av kyckling

För att lyckas med grillad kyckling krävs inga komplicerade tekniker eller dyr utrustning, bara lite tid, tålamod och kärlek till god mat.

Välja rätt typ av kyckling för optimalt resultat

Val av kyckling är det första steget mot en perfekt grillad fågel. Bästa valet av kyckling är enligt Världsnaturfonden (WWF) KRAV-märkt. KRAV-märkta kycklingar har möjlighet att vistas utomhus där de kan söka mat och sysselsätta sig. Dessutom är fodret i ekologisk kycklingproduktion till största del odlat utan kemiska bekämpningsmedel.

Ekologisk KRAV-märkt kyckling kan vara lite dyrare, men smaken kompenserar oftast för den extra kostnaden. Köttet är ofta saftigare och har mer smak än standardkycklingar. Om ekologiskt inte är ett alternativ, välj i alla fall en färsk kyckling snarare än fryst när du ska grilla.

En personlig kycklingfavorit, Bjärefågel, har valt en annan väg än den KRAV-märkta. De anser att deras strategi är mer ekologisk hållbar. Här kan du läsa mer om hur Bjärekyckling jobbar hållbart med sin uppfödning.

Ett tips är också att grilla kycklinglårfilé i stället för kycklingbröst, kycklinglår blir betydligt saftigare enligt de flesta, inklusive mig själv.

Grilla hel kyckling

Att grilla en hel kyckling behöver inte vara svårt men kräver viss förberedelse. Här är några steg att följa:

Steg 1: Värm upp grillen – Sätt på grillen och justera värmen till medelhög, omkring 175–200 grader.

Steg 2: Förbered kycklingen – Använd kökspapper för att torka kycklingen. Smörj sedan in den med olivolja eller smält smör. Krydda med salt, peppar och andra valfria kryddor som du föredrar.

Steg 3: Grilla kycklingen – Placera kycklingen på grillen med bröstsidan uppåt. Om du har en grill med möjlighet till indirekt grillning, placera kycklingen på denna mindre varma yta.

Steg 4: Låt kycklingen grillas långsamt – Grillningen tar ungefär 1,5 till 2 timmar, beroende på kycklingens storlek. Vänd kycklingen då och då för att den ska grillas jämnt. Använd en köttermometer för att kontrollera att den inre temperaturen når 82 grader i kycklingens tjockaste del.

Steg 5: Ge kycklingen en stund att vila – När grillningen är klar, ta bort kycklingen och låt den vila i ungefär 10-15 minuter. Detta hjälper till att behålla saftigheten och förbättra smaken.

Steg 6: Skär upp och servera – Dela kycklingen i portioner och servera med dina favorittillbehör, som en fräsch sallad, ugnsbakade grönsaker eller en krämig potatissallad.

Kom ihåg: Använd alltid en köttermometer för att säkerställa att kycklingen är helt genomgrillad och säker att äta.

Smaksätt din grillade kyckling med en marinad

Vilka marinader och kryddor passar bäst till grillad kyckling? Här presenteras fem enkla och läckra marinader som tar din grillade kyckling till nästa nivå.

Citron- och rosmarinmarinad

Denna klassiska kombination av citron och rosmarin ger en fräsch och aromatisk smak till din kyckling.

Ingredienser:

 • Juice från 2 citroner
 • 2 msk olivolja
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 msk färskhackad rosmarin
 • Salt och peppar efter smak

Soja- och honungsmarinad

För dig som gillar lite sötma i maten är soja- och honungsmarinaden ett utmärkt val.

Ingredienser:

 • 1 dl sojasås
 • 3 msk honung
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 msk ingefära, riven

BBQ-marinad

Vill du ha en traditionell amerikansk smak på din grillade kyckling? Prova denna BBQ-marinad!

Ingredienser:

 • 1 dl ketchup
 • 2 msk brunt socker
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 1 tsk rökt paprika
 • Salt och peppar efter smak

Kryddig yoghurtmarinad

Denna kryddiga yoghurtmarinad ger en krämig och pikant smak till din kyckling.

Ingredienser:

 • 2 dl naturell yoghurt
 • 1 msk garam masala
 • 1 tsk gurkmeja
 • Salt och peppar efter smak

Vitlöks- och örtmarinad

För dig som älskar vitlök och örter är det här marinaden för dig.

Ingredienser:

 • 4 vitlöksklyftor, pressade
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk torkad basilika
 • 1 tsk torkad oregano
 • Salt och peppar efter smak

Oavsett vilken marinad du väljer, kom ihåg att låta kycklingen marinera i minst en timme före grillning för bästa resultat.

Att dubbelmarinera kycklingen

För att få ut det mesta av din grillade kyckling kan du dubbelmarinera den. Du undrar kanske: ”Vad är dubbelmarinering?” Det är ganska enkelt, faktiskt. Först marineras kycklingen i en bas av olja, syra (t.ex. citronjuice eller vinäger) och kryddor. Efter att ha marinerats i några timmar (eller över natten för bästa resultat) torkas kycklingen och en andra marinad appliceras innan grillning.

Varför skulle du gå igenom besväret att dubbelmarinera? Här kommer svaret:

Fördelarna med dubbelmarinering för att öka smak och mörhet

Dubbelmarinering bidrar till både smak och mörhet. Den första marinaden fungerar som en mjukgörare, vilket gör köttet saftigare och mer smakrikt. Den andra marinaden ger ytterligare smak och skapar en fantastisk glasyr när kycklingen grillas. Så om du vill ha grillad kyckling som är otroligt saftig inuti och krispig utanpå, ge dubbelmarinering ett försök!

Vanliga misstag att undvika när du grillar kyckling

När du har tillbehören klara och väntar på att serveras med den grillade kycklingen, är det viktigt att du lyckas med själva grillningen. Här är några vanliga fallgropar som du bör undvika, tillsammans med några tips för att säkerställa den bästa grillade kycklingen.

Vanligt misstag #1: Grillar kycklingen för varmt eller för länge/för kort

Att grilla kycklingen för länge eller på för hög värme kan leda till torrt och tråkigt kött. Det är också viktigt att få kycklingen genomgrillad. Kyckling kan innehålla bakterier som gör dig sjuk om den inte är ordentligt tillagad. Således bör du hålla koll på temperatur och tid för grillning.

Lösning: Använd en köttermometer för att kontrollera kärntemperaturen i kycklingen. Här kommer några riktlinjer:

Rekommenderad innertemperatur på kyckling

Innertemperaturen för kycklingdelar med ben bör vara 82° vid benet. Exempelvis hel kyckling och kycklingklubbor. Kyckling utan ben, som kycklingbröstfilé och lårfilé, bör ha en innertemperatur på 70-72° i den tjockaste delen av filén. En färdig kyckling har en klar saft och ett kött som lätt lossnar från benen. Med termometer behöver du aldrig oroa dig om kycklingen är färdig eller inte.

 • Hel och halv kyckling: Sikta på 82 grader vid benet
 • Kycklinglårfilé: Sikta på 72 grader i den tjockaste delen
 • Kycklingbröstfilé: Sikta på 72 grader i den tjockaste delen

Vanligt misstag #2: Glömmer marinaden

Marinaden ger inte bara smak, den hjälper också till att göra köttet saftigare.

Lösning: Marinera alltid din kyckling minst en timme före grillning, men helst över natten om du har tid.

Vanligt misstag #3: Flyttar runt kycklingen för mycket

Om du flyttar runt kycklingen för mycket riskerar du att förlora saften och smaken.

Lösning: Låt kycklingen vara ifred på grillen. Vänd endast någon gång under grillningen för att behålla saftighet och smak.

Tips för perfekt grillad kyckling

 • Använd indirekt värme: Placera kycklingen på den sida av grillen där det inte finns någon direkt värme, efter den har fått en fin yta på hög värme. Detta hjälper till att värma kycklingen inifrån utan att bränna utsidan.
 • Täck med aluminiumfolie: Om du märker att din kyckling får för mycket färg men ännu inte är klar, täck med lite aluminiumfolie för att förhindra vidare färgning men fortsatt grillning.
 • Låt kycklingen vila: Precis som biff, låt din kyckling vila i några minuter innan du skär i den. Detta gör så att safterna fördelas jämnt genom köttet, vilket ger en saftigare och mer smakfull bit.

Det var allt om vanliga fallgropar och tips för att lyckas med din grillade kyckling!

Avslutande tankar

Att grilla kyckling erbjuder en mängd fördelar som vi har utforskat tillsammans:

 • Hälsosamt: Kyckling är generellt sett magrare än andra köttprodukter vilket gör det till ett hälsosammare alternativ.
 • Mångsidigt: Passar perfekt till både vardagsmiddag och festliga tillfällen, tack vare dess mångsidighet.
 • Lätthanterligt: Med vår detaljerade steg-för-steg-guide och tips blir grilla kyckling enklare än någonsin.

Vanliga frågor om att grilla kyckling

Här är några vanliga frågor som människor ofta har när de ska grilla kyckling:

Hur länge ska jag marinera kycklingen?

Ett generellt råd är att marinera kycklingen i minst 30 minuter. Men för bästa resultat bör du låta den marinera i kylskåpet över natten. Detta ger marinaden tid att tränga in i köttet och ge det mer smak.

Vilken temperatur ska grillad kyckling ha?

Om du grillar hel kyckling, sikta på en innertemperatur på 82 grader vid benet. För kycklingfilé som bröst- och lår, sikta på en innertemperatur på 72 grader.

Hur ska man grilla kycklingfilé?

Ett tips är att börja grilla kycklingfilén på hög värme och sedan flytta den till en mindre varm del av grillen och grilla på indirekt värme. På så sätt blir den färdig utan att brännas, samtidigt som den blir knaprig och saftig.

Källor:

https://www.guldfageln.se/ratt-temperatur/, https://www.kronfagel.se/grilltips/kyckling-pa-grillen/

Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
 • Hasse

  Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!