Grilla oxfilé: Enkla steg och tips

Är det dags att grilla oxfilé? Oxfilé är en favorit bland många köttälskare runt om i världen. Det är känt för sin fina konsistens och rika smak, vilket gör det till ett perfekt val för grillning.

Grillad oxfilé behöver oftast inte mycket tillbehör. En enkel sallad, grillade grönsaker och några såser kan komplettera det perfekt.

Det är viktigt att notera att eftersom oxfilé inte har insprängt fett, bör du använda rätt grillmetod för att det ska bli saftigt.

Delar av oxfilé:

Oxfilén kan delas in i tre delar, var och en med sitt eget användningsområde i köket. Namnen kan variera, men de vanligaste är dessa:

 • Huvudet”: Det tjockaste stycket. Perfekt för Filet mignon och Tournedos (skivad).
 • ”Hjärtat”: Mittsektionen av köttet kallas ofta oxfiléns hjärta och är den lyxigaste (läs dyraste) biten. Används för Chateaubriand eller Cœur de filet Provençale.
 • Den smala delen eller ”svansen”: Oxfilésvansen kan användas till exempelvis Biff Rydberg.

Förberedelser innan du börjar grilla oxfilé

Innan du börjar grilla oxfilé, låt det anpassa sig till rumstemperatur så du får en perfekt yta när du steker. Ett annat bra tips innan grillningen är att torka av köttet med papper, för att ytan ska vara torr och redo för grillen.

Genom att torka av köttet med papper tar man bort överflödig fukt och marinad som kan förhindra att köttet får den önskade grillsmaken och konsistensen. Detta gör också att köttet får en bättre möjlighet att få en fin stekyta och att eventuell marinad lättare kan tränga in i köttet.

En högkvalitativ bit oxfilé är inte i behov av marinad (även om vissa föredrar det) utan kan med fördel endast kryddas lätt med salt och peppar.

 1. Temperatur: Se till att oxfilén är i rumstemperatur innan grillning.
 2. Torka av: Genom att torka av oxfilén får du en finare stekyta och bättre smak.
 3. Krydda: Krydda med salt och peppar innan du ska börja grilla oxfilén.
 4. Binda upp: Om du ska grilla en hel oxfilé kan det vara en god idé att binda ihop köttet med snöre till en jämntjock köttbit, detta ger en jämn stekyta.

Grillmetoder:

 • Hel oxfilé: Indirekt värme rekommenderas i ca 40-50 minuter.
 • Skivad oxfilé: Hög temperatur och kort stektid på några minuter per sida.
 • Efter grillning: Låt köttet vila i ca 15 minuter innan du skär det.

Innertemperaturer oxfilé:

 • Blodigt: 48-50°C
 • Medium: 56-58°C
 • Välstekt: 68-70°C

Mätverktyg: Använd en digital grilltermometer för att övervaka köttets innertemperatur. Det finns även smarta grillverktyg som kan anslutas till din telefon.

Vilka viner passar till grillad oxfilé?

vin till oxfile edited

Oxfilé har en naturligt elegant smak som vid grillning höjs ytterligare. Lätta vita viner eller tunna röda viner är därför inte optimala till grillad oxfilé. Istället bör man rikta blicken mot de medelfylliga röda vinerna för den bästa kombinationen.

Om din oxfilé har en söt marinad eller glaze, matcha det med ett fruktigare vin. Och tänk på att när du grillar grönsaker, blir deras naturliga smaker och sötma ännu mer framträdande tack vare grillens värme.

Viner från den nya världen är kanonval för grillat! Prova en Cabernet Sauvignon från Napa Valley, en Malbec från Argentina eller varför inte en Zinfandel från Kalifornien?

För de som föredrar vitt, kolla in Chenin Blanc från Sydafrika eller en Chardonnay från Nya Zeeland eller USA. Speciellt de som har lagrats på ekfat.

Och om du serverar din oxfilé med en krispig sallad, varför inte prova ett rosévin med lite syra?

Hoppas vintipsen till grillad oxfilé kan ge dig lite hjälp på vägen, jag brukar fråga den hjälpsamma personalen på Systembolaget för att träffa helt rätt 🙂

Källor:

Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
 • Hasse

  Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!