Så lyckas du med att grilla fisk

Är du redo att utmana dig själv och behärska konsten att grilla fisk? Jag kommer att visa dig steg för steg hur du lyckas med att grilla fisk, något jag personligen skulle behövt när jag testat att grilla fisk 🙂

Oavsett om du föredrar små filéer eller hela fiskar, har jag tips för dig. Lär dig hur du förbereder grillen och vilka redskap som kan underlätta vid grillning av fisk. Upptäck även olika grillmetoder och få en lista över fiskar som passar på grillen!

grilla fisk

4 nycklar för att lyckas med att grilla fisk

 • Välj den bästa fisken för grillning baserat på fiskens fetthalt och smak.
 • Använd hållbara fiskemetoder och välj ASC-, MSC- eller KRAV-certifierade fiskar.
 • Marinera, blötlägg och krydda fisk innan grillning för bästa resultat.
 • Använd indirekt värme när du grillar och låt skinnet vara på.

Välja rätt fisk

utbud av fisk edited

När man grillar fisk är det viktigt att välja rätt typ av fisk för bästa resultat. Några populära alternativ för att grilla fisk inkluderar:

 • Grilla fisk i folie
 • Grilla hel fisk
 • Grilla fisk i folie med potatis.

Grilla Lax

Lax är en favorit på grillen tack vare sitt höga innehåll av nyttiga fetter. Grilla hel, som filé eller portioner, med eller utan skinn.

Grilla Röding

Röding är en finare laxfisk, med en delikat smak och struktur. Grilla som vanlig lax, men välj gärna mildare tillbehör för att inte ta över smaken från fisken.

Grilla Torskrygg

Torskryggen funkar fint att grilla. Grilla först på stark värme i 2-3 minuter per sida och låt vila på svagare värme i 3-5 minuter. Ett annat sätt är att laga torsken i aluminiumfolie med grönsaker och örtsmör, cirka 10 minuter under lock.

Grilla Tonfisk

Tonfisk är en robust och fast fisk som lämpar sig väl för grillen. Det går dessutom snabbt att grilla. Grilla 2-3 centimeter tjocka skivor på hög värme i ca 30 sekunder per sida för en fin grillyta. Stekgraden? Satsa på en innertemperatur på 31 grader, tonfisken ska ha en rå kärna för att inte bli torr och tråkig. Kom ihåg att välja miljövänlig tonfisk!

Grilla Abborre och Gös

När du grillar abborre och gös, tänk på att de är magra fiskar. Grilla inte för länge för att undvika torrt kött. Abborren kan grillas hel eller som filé, och det är härligt att grilla under lock för en rökig smak. Servera med något smarrigt som kryddsmör, brynt smör eller gräddfil för extra smak.

Grilla Bläckfisk

Bläckfisk på grillen blir en riktig delikatess. För att undvika seg konsistens, skär antingen i ringar eller gör ett rutmönster i köttet. Marinera i citron, olivolja och kryddor för bästa resultat. Grilla snabbt på direkt värme och servera direkt. Överbliven bläckfisk passar utmärkt i vinägrett och som del av en sallad eller tapas.

Lättare att grilla fet fisk

Fetare fisk som lax, röding och makrill är lätta att grilla och har läckra smaker. Mager fisk som torsk, abborre, braxen och gädda kräver noggrann timing för att undvika att de blir torra.

Fasta fiskar som hälleflundra, tonfisk eller havsabborre är bäst att grilla i skivor eller på spett. Små plattfiskar som sjötunga, rödspätta eller piggvar bör grillas snabbt på hög värme. Mindre fiskar som torsk och kolja kan lindas in i bacon eller grillas med skinnet på.

Förbered fisken inför grillning

förbereda fisk

För att förbereda fisken inför grillning, börja med att skölja den under kallt vatten och torka den med hushållspapper. Detta hjälper till att avlägsna eventuella föroreningar och överskott av fukt från fisken.

Nästa steg är att marinera fisken med de smaker du önskar eller helt enkelt krydda den med salt och peppar.

Om du grillar känslig vit fisk, som torsk eller kolja, rekommenderas det att använda en grillkorg eller att linda in fisken i folie för att förhindra att den fastnar på grillen.

Du kan också pensla fisken eller grillen med lite matolja för att ytterligare förhindra att den fastnar.

Krydda fisken innan du grillar

krydda fisk

För bästa resultat, krydda din fisk med önskade smaker innan du grillar. Detta kommer att förstärka smaken och ge djup till din rätt. Här är tre anledningar till varför det är fördelaktigt att krydda din fisk:

 1. Mer smak: Genom att krydda din fisk innan du grillar kan du höja smaken på fisken. Oavsett om det är att strö av salt och peppar eller en marinad med örter och kryddor, ger kryddningen den där extra kicken till din grillade fisk.
 2. Mör och saftig: Kryddning av din fisk hjälper till att låsa in fukt och hålla fisken mör och saftig. Smakerna tränger in i fisken, vilket resulterar i en saftig och smakrik tugga varje gång.
 3. Experimentera: Att grilla fisk ger dig möjlighet att experimentera med olika smaker och kryddor för att passa din smak. Oavsett om du föredrar en frisk citrusmarinad eller en smakrik blandning av örter och kryddor, ger kryddningen dig friheten att skapa en rätt som är din egen.

Förvärm grillen

För att säkerställa optimala grillresultat, börja med att förvärma din grill. Förvärmning av grillen är viktigt eftersom det hjälper till att skapa en jämn tillagningsyta och förhindrar att fisken fastnar.

För att förvärma en gasolgrill, vrid alla brännare på högsta nivå och stäng locket. Låt grillen värmas upp i cirka 10-15 minuter tills den når önskad temperatur. Detta steg är avgörande för att uppnå de vackra grillmärkena och se till att fisken tillagas jämnt.

Grillningstekniker för fisk

Hur kan du grilla fisk för att uppnå bästa resultat? Följ dessa tre tekniker för att höja din grillning och skapa läckra fiskrätter som kommer imponera på dina vänner och familj:

 1. Saltlösning av fisken: Lägg fisken i saltat vatten i ungefär en timme innan du grillar. Detta hjälper till att göra köttet fastare och mer mört, vilket resulterar i ett saftigare och smakrikare resultat.
 2. Grilla med en grillkorg: Använd en grillkorg för att grilla små fiskfiléer eller till och med större hela fiskar. Denna metod förhindrar att fisken faller isär och underlättar vändningen. Du kan även lägga tunnskivade eller tärnade grönsaker i korgen för en komplett måltid.
 3. Grilla hel fisk över indirekt värme: Grilla hel fet fisk eller tjocka filéer som lax eller hälleflundra med skinnet över indirekt värme. Denna teknik säkerställer jämn tillagning och en krispig yta samtidigt som fisken skyddas med folie.

Innertemperaturer för fisk

Rekommenderade innertemperaturer för fisk, det handlar självklart också om personliga preferenser.

Typ av fiskInnertempereratur
Vit fisk, t.ex. torsk & sej52 grader
Lax48 grader
Tonfisk31 grader
Hälleflundra48 grader
Plattfisk50-52 grader

Vintips till grillad fisk

Vin till grillad fet fisk:

Ett säkert kort till feta fiskar som lax och röding är röda viner som Pinot Noir eller Gamay från Beaujolais. Krispiga syrliga viner, som Sauvignon Blanc, funkar också. Kom ihåg, när det kommer till rött vin för fisk, välj lätta, fruktiga sorter. Undvik för tanninrika (sträva) viner.

Vin till grillad vit fisk:

För magrare fisk, som torsk, med mild smak, passar ett lätt vitt vin bäst. Prova en Chablis för att komplettera utan att ta över smakerna.

Vanliga frågor om att grilla fisk

Vilka fiskar är bäst att grilla?

Feta fiskar som lax, röding och hälleflundra är enklast att lyckas med på grillen. Mager fisk som torsk kan vara mer utmanande, men går att grillas framgångsrikt, särskilt i folie med örter.

Hur vet jag när fisken är perfekt tillagad?

För att veta när fisken är perfekt tillagad, använd en grilltermometer för att kontrollera innertemperaturen. Olika typer av fisk kräver olika temperaturer.

Hur gör man för att inte fisken ska fastna på grillgallret?

Olja in gallret eller fisken i matolja innan du lägger den på grillen så fastnar den inte lika lätt.

Se även:

Källor/referenser:

Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
 • Hasse

  Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!