Gourmetstål: Guide till bästa pizzastålet

Sidan innehåller annonslänkar för Bagaren & Kocken

Är du på jakt efter ett pizzastål av högsta kvalitet? Då kan Gourmetståls pizzastål vara något för dig. Lär dig om deras populära modeller av pizzastål och hur man värmer upp och underhåller dem!

Gourmetstål – Ett svenskt kvalitetsmärke

Gourmetstål är känt under olika namn som pizzastål, bakstål, stekstål, eller smashstål, beroende på vilken modell du väljer och vem du pratar med. Oavsett benämning är alla Gourmetstål gjorda av samma toppmaterial, vilket ger dig samma bra resultat när du lagar mat.

Gourmetstål tillverkas med stål från Kiruna och deras pizzastål är kända för sin höga värmeledningsförmåga. De erbjuder en unik bakupplevelse, och möjliggör upp till 400 grader i värme. Perfekt för krispiga pizzor​​!

Varianter av Gourmetstål pizzastål

 • Gourmestål Norrland Pizzastål: Med sin blästrade yta och tjocklek på 1 cm, erbjuder Norrland-modellen överlägsen värmedistribution och är perfekt för kontinuerlig bakning​​.
 • Gourmetstål Classic Pizzastål: En solid grundmodell som är idealisk för stora sammankomster, med obegränsad kapacitet för bakning​​.
 • Gourmetstål Light Pizzastål: En lättare och mer hanterbar version, perfekt för hemmabruk​​.
 • Gourmetstål rund med grepp pizzastål: Denna modell är lätt och flexibel, utmärkt för mindre volymer av bakning och kan också användas som ett elegant serveringsfat​​.
 • Runt Gourmetstål: Denna modell förbättrar grillupplevelsen och är idealisk för att grilla pizzor​​.

Andra märken som erbjuder pizzastål

Kockums Jernverk och Ankarsrum är två andra populära märken som säljer pizzastål, och dessa har sina unika kvaliteter och priser. Det ger dig fler alternativ att välja mellan, beroende på vad du behöver och din budget.

Så värmer du upp ditt gourmetstål

Steg-för-steg uppvärmning

 • Förvärmningstid: Värm upp ditt Gourmetstål i 40-60 minuter i ugnen på högsta värme, med varmluft eller grill.
 • Sista Förberedelser: En kvart innan matlagningen, se till att bara den övre grillen är igång, och håll den på under hela tillagningen av pizza eller mjukkakor.

Placering i ugnen

 • Rätt höjd i ugnen: Lägg gourmetstålet på ett galler högt upp i ugnen, oftast 5-10 cm från grillelementen.
 • Bakningstid: En pizza tar cirka 2-3 minuter att baka, beroende på hur välgräddad du vill ha den. Håll koll på tiden, eftersom det går snabbt.
 • Justeringar vid Behov: Om pizzabotten eller pålägget blir för mycket gräddat, prova att justera höjden på Gourmetstålet nästa gång. För de flesta ugnar fungerar näst högsta positionen bäst.

Efter matlagningen

 • Rengöring och förvaring: När du är klar och Gourmetstålet har svalnat, torka av det med torrt hushållspapper. Förvara det torrt, gärna i ugnen så det är redo för nästa gång du bakar pizza eller bröd.

Gourmetstål på grillen

 • Flexibilitet i användningen: Gourmetstålet fungerar även som stekhäll på gasol- och kolgrill, öppen eld och på spishällen. Uppvärmningen tar då ca 5-10 minuter. På induktionshäll når du stektemperatur efter bara 2 minuter på maxvärme.

Skötsel och underhåll av Gourmetstål pizzastål

Att sköta om ditt Gourmetstål är viktigt för att garantera en lång livslängd och bibehålla dess höga kvalitet. Här är några enkla steg för att vårda ditt pizzastål.

Grundläggande ytbehandling och rengöring

 • Naturlig ytbehandling: Ditt Gourmetstål är naturligt behandlat för att minska fastsättning av matrester och smuts.
 • Enkel rengöring: Efter användning, när stålet har svalnat, kan du enkelt skrapa eller torka bort sotade rester.
 • Första användningen: En viss doft kan uppstå vid första uppvärmningen av Gourmetstålet, vilket är helt normalt och minskar över tid.

Förhindra och ta bort rost

 • Hantering av rost: Om rost uppstår, ta bort den enkelt med stålull eller sandpapper.
 • Olja in pizzastålet för skyddande yta: Olja in ditt Gourmetstål med rapsolja vid behov för att skydda ytan och underlätta rengöring

Rengöringstips

 • Efter varje användning: Låt stålet svalna i ugnen innan rengöring.
 • Undvik diskmaskinen: Använd inte diskmaskin eller diskmedel för att rengöra ditt Gourmetstål.
 • Använd vatten och skrapor: För grundligare rengöring, använd varmt vatten och skrapor eller stålull, men torka sedan stålet torrt.

Rengöra Gourmetstål på grillen

 • Rengöring på grillen: Efter att ha använt Gourmetstålet som stekbord på grillen, häll vatten på det varma stålet. Detta hjälper till att lösa upp och avlägsna matrester. Låt sedan svalna och skrapa bort eventuella kvarvarande rester med grillverktyg.

Genom att följa dessa enkla skötsel- och underhållsråd kan du förlänga livslängden på ditt Gourmetstål och njuta av din pizzabakning i många år framöver.

Pizzastål kontra pizzasten

Jämför för- och nackdelar mellan pizzastål och pizzastenar. Pizzastål erbjuder längre livslängd och snabbare uppvärmning, medan pizzastenar är mer kostnadseffektiva men mer ömtåliga​​.

Källor: https://gourmetstal.se/, https://gourmetstal.se/wp-content/uploads/2023/05/skotselrad_recept_gourmetstal_2020.pdf, https://bagarenochkocken.se/

Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
 • Hasse

  Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!