Argentinsk grillning: En guide om Asado

Asado är inte bara en grillteknik, det är en social händelse och en tradition i Argentina. För argentinare är Asado mycket mer än att bara grilla kött. Det är en tid för vänner och familj att samlas, dela historier och njuta av god mat och dryck. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad Asado är.

Vad är Asado?

Ordet ”asado” kan översättas till ”grillning” eller ”stekning” på spanska, men det representerar mycket mer än så. Det är en traditionell matlagningsmetod där kött, oftast nötkött, tillagas långsamt över öppen eld eller glödande kol. Men kom ihåg, jämför aldrig asado med amerikansk barbecue eller sydafrikansk braai för en argentinare!

Vad grillar man i Argentina?

I Argentina dominerar nötköttet på grillen. Asadon börjar med achures, förrätterna, som kan vara chorizokorvar, morcillas (blodkorv), chinchulines (tunntarm), mollejas (kalvbräss) eller provoleta (grillad ost).

Hur går en Asado-grillning till?

asado grillning
  1. Elden: Elden är hjärtat av asado. Traditionellt kommer elden från grillkol (asado de leña) och/eller ved (asado con carbón). Ju mer ved, desto mer röksmak får köttet. Den person som ansvarar för elden och grillningen kallas ”el asador” eller ”el parrillero”.
  2. Grillen: Det finns två huvudsakliga sätt att göra asado: a la parilla eller al asador. ”A la parilla” innebär att man använder en höj- och sänkbar grill (parilla) med en sektion för kol/ved och en annan för grillning. ”Al asador” innebär att elden görs direkt på marken eller i en grop, med metallkors (asadores) för att hålla köttet på plats.
  3. Köttet: Argentinare tar sitt kött på allvar. Räkna med minst 500 gram kött per person. Olika delar av nötköttet är populära, men även fläsk, lamm, kyckling, grönsaker, bröd och ost kan grillas.
  4. Tillbehör: Även om köttet är huvudattraktionen, serveras ofta en enkel sallad kallad ”ensalada criolla” med tomat, sallad, lök, olivolja och vinäger. Andra populära tillbehör inkluderar grillade grönsaker, bröd och hemgjorda såser som chimichurri och salsa criolla.
  5. Dryck: Ingen asado är komplett utan vin. I Argentina är Malbec det mest populära valet, men andra drycker som öl, kolsyrat vatten, läsk och den traditionella tedrycken mate kan också serveras.
  6. Den sociala aspekten: Asado handlar inte bara om maten. Det är en tid för vänner och familj att samlas och umgås. Det är en långsam matlagningsprocess som ger gott om tid för samtal, skratt och att dela minnen.
Av Hasse, grundare av Grillmagi.se
  • Hasse

    Tjena! Hasse heter jag och är "Certifierad Hobbygrillare" sen 2021 🙂 Mitt grillintresse började när jag och min familj flyttade till lägenhet med uteplats. Och i någon slags tidig 40-årskris började jag utforska grillningens magiska värld. Jag är långt ifrån någon grillexpert än, men ambitionen är att hela tiden bli bättre så att mina nära och kära kan njuta av godare grillad mat! Och en del av den resan gör jag genom Grillmagi.se. Vare sig du är på jakt efter en ny grill, eller ute efter tips hur du lyckas vid grillen, är mitt mål att skapa värdefullt innehåll! Happy grilling!